Selecteer een pagina

Wie behoort tot de bijna een miljoen burgers in ons land die ooit met valse beloften en misleidende advertenties zijn overgehaald om te gaan ‘’aandelenleasen’’, zal er misschien nog wel eens aan terugdenken.  Er is weinig reden om de schuld aan deze zeperd bij uzelf te zoeken. U werd namelijk ECHT belazerd. Tenminste twee maal zelfs. Eerst door de bank bij het aansmeren van dit ‘’product’’ en vervolgens met de zg. Duisenberg schikking.

Nadat berichten in de media u rond 2003 al moeten hebben wakker geschud, kwam er in 2005 een schikking tot stand tussen Dexia, de Stichting Leaseverlies, de Consumentenbond en de Vereniging voor Effectenbezitters. Oud ECB president Wim Duisenberg bemiddelde daarbij.  Dexia stelde dat door de daling van de beurskoersen de opbrengst van die aandelen onvoldoende was om de lening die u had afgesloten geheel te kunnen aflossen. Volgens Dexia was er dus sprake van een restschuld aan het eind van de looptijd van dit product. Welnu, die Duisenberg schikking ging over een gedeeltelijke kwijtschelding van zo’n beweerde restschuld. Een echte schadevergoeding met terugbetaling aan u was het niet eens. De kwijtschelding was voor sommigen niet meer dan 10% van die beweerde restschuld.   In dat geval moest u nog steeds 90 procent van de beweerde, maar nooit bewezen (!) restschuld betalen aan Dexia. Pas vele jaren later bleek dat Dexia en rechtsvoorgangers Legio Lease en Bank Labouchere (tot 2000 nog dochters van verzekeraar AEGON) de beloofde aankopen van aandelen aan de beurs voor hun leaseproducten heimelijk had vervangen door derivatenconstructies. In combinatie met geleende aandelen.  Wie inmiddels iets sneller heeft leren denken, snapt nu ook dat de beweerde restschuld dus ook complete nep was.  Geen aandelen aan de beurs gekocht, dan kun je, Dexia zijnde, die niet-gekochte aandelen ook niet met verlies verkopen. Dus ook  geen restschuld.  En verder betaalde u natuurlijk jarenlang een hele vette rente op een lening die grotendeels of zelfs compleet overbodig was. Want tja derivaten (opties) op aandelen kosten hooguit een paar procent van de prijs van het onderliggende aandeel.

In Nederland kan dit allemaal.  Schadefooitjes betaald met waardeloos nepgeld.

In een volgende blog ga ik binnenkort nog nader in op de weinig fraaie rol van toezichthouder AFM en van (delen van) de rechtspraak bij de Duisenberg schikking en de afwikkeling van het ”aandelen”lease schandaal.

Wilt u achteraf nog eens snappen hoe dit megabedrog met aandelenlease in elkaar stak bekijk dan de volgende animatie:

https://youtu.be/NSAn-i8orLA,  of voor nog meer details ga naar www.aandelenlease.nl